Truckinstruktör går igenom truckteori

Allt du behöver veta om truckteori

Att förstå truckteorin är en viktig del av att bli en säker och effektiv truckförare. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om den teoretiska delen av att ta truckkort – vad teorin innehåller, varför det är viktigt och vilken typ av frågor du kan förvänta dig på provet.

Vad är truckteori?

Truckteorin är den teoretiska grunden som behövs för att du ska kunna köra en truck på ett säkert och effektivt sätt. På teorin lär du dig bland annat om truckens konstruktion och funktion, ergonomisk körning, säkerhet vid hantering av last och hur man hanterar olika situationer som kan uppstå under körning. Teorin täcker även lagar och regler för truckförare, viktiga säkerhetsprotokoll och hur man undviker olyckor, vilket är avgörande för en säker arbetsplats.

Teori enligt TLP 10

TLP 10 är en förkortning för Truckläroplan 10. TLP 10 är en samling riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter som tagits fram av arbetsmarknadens parter. Syftet med riktlinjerna är att det ska finnas en gemensam syn på vilka kunskaper och färdigheter som krävs för att hantera truckar på ett ansvarsfullt sätt. När du väljer truckutbildning bör du säkerställa att den teoretiska delen bygger på TLP 10 – det är en garanti för att den ​​uppfyller kraven enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av truckar.

Varför behövs truckteori?

Att förstå truckteori är viktigt av många anledningar, men framförallt av säkerhetsskäl. Teorin hjälper dig att lära känna truckens konstruktion, vad den kan göra och vilka begränsningar den har. Teorin ger också kunskap om hur man kör och hanterar olika typer av laster i olika arbetsmiljöer. Genom att känna till teorin kan du jobba säkert och ansvarsfullt.

Vilka frågor kan man förvänta sig på truckteoritestet?

På ett truckteoritest kan du förvänta dig frågor som täcker ett brett spektrum av ämnen relaterade till truckkörning. Frågorna kan till exempel handla om säkerhetsföreskrifter, truckens olika funktioner, lasthantering, samt lagar och regler.

Är teorin för truck svår?

Du behöver inte oroa dig för att truckutbildningen ska vara svår. Att ta truckkort är något som de allra flesta klarar av. Teoriprovet handlar till stor del om logik och sunt förnuft och är inget som du behöver studera till innan du kommer till ditt utbildningstillfälle. Hos oss på MGB Truck får du dessutom göra om teorin kostnadsfritt vid underkänt resultat. Om du skulle misslyckas på den praktiska delen får du komma tillbaka och träna mer helt gratis.

Prisvärd truckutbildning hos MGB Truck

Funderar du på att ta truckkort? MGB Truck är en av Sveriges största aktörer inom truckutbildningar och erbjuder prisvärda utbildningar för privatpersoner och företag över hela landet. Våra kurser sträcker sig över två dagar och innehåller både en teoretisk och praktisk del. Den första dagen är en heldag med praktisk övning på truckarna. Den teoretiska delen genomför du sedan digitalt på valfri plats och helt i din egen takt. Läs mer om våra truckutbildningar här.