fbpx
utbildning för truckkort

Truckkort - vägen till en säkrare arbetsplats

Se datum & boka tid

mgbtruck.se / Truckkort

Truckkort från MGB Truck

Ett truckkort ökar dina möjligheter till ett välbetalt arbete inom lager och logistik. Det går dessutom att ordna väldigt snabbt och det finns inga krav på förkunskaper för att ta truckkort. Det som krävs för att få köra truck är att du innehar utbildning för gällande truckar. Arbetsgivaren utfärdar sedan ett körtillstånd för att köra truck på arbetsplatsen.

Det ligger i din arbetsgivares ansvar att kontrollera samt skriftligt dokumentera dina teoretiska och praktiska kunskaper innan du börjar köra truck på arbetsplatsen. Du kan läsa mer om regler för arbete med truck på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Observera att vi endast utfärdar truckkort till deltagare som uppvisat godkända resultat i såväl teori och praktik. Det finns dock ingen anledning att vara orolig. Om du inte klarar av kursen får du komma tillbaka för extra övning helt kostnadsfritt, obegränsat antal gånger.

 

Vill du gå direkt till bokningssidan? Se kursstarter och boka en tid via knappen nedan.

Boka tid

Olika typer av truckkort

De flesta av våra deltagare väljer att ta truckkort A och B samtidigt. Det är behörigheterna som efterfrågas mest av arbetsgivare inom lager och logistik idag. I våra lokaler utbildar vi endast för kategorierna A, B och i vissa städer D, men våra instruktörer arbetar även mobilt över hela landet. Vi kommer gärna ut till er arbetsplats för en utbildning på företagets egna truckar. Kontakta oss då för en offert via företagssidan istället. Nedan ser du vilka truckar som ingår i dem olika kategorierna.

Truckkort A

A

Truckarna inom A-kategorin lämpar sig bäst för godshantering på lägre nivåer. Det är exempelvis vanligt att man lastar och lossar lastbilar med en A-truck.

 • A1 truck - Låglyftande plocktruck
 • A2 truck - Ledstaplare, med eller utan åkplatta
 • A3 truck - Låglyftande åktruck, stående eller sittande
 • A4 truck - Låglyftare, med eller utan åkplatta

Truckkort B

B

Truckarna inom B-kategorin lämpar sig bättre för höga och tunga lyft. Med behörighet för motviktstruck (B1) finns det exempelvis inte någon övre gräns för hur tungt du får lyfta längre. Innan år 2011 var du tvungen att gå en utbildning för C1 (motviktstruck över 10 ton) för att få lyfta tyngre än 10 ton. Idag ingår gamla C1 i din behörighet för B1 istället.

 • B1 truck - Motviktstruck
 • B2 truck - Höglyftande åktruck, stående eller sittande
 • B3 truck - Skjutstativtruck
 • B4 truck - Höglyftande plocktruck
 • B5 truck - Smalgångstruck
 • B6 truck - Fyrvägstruck

Truckkort C

C

I C-kategorin finner du olika typer av större truckar, bättre lämpade för industriell godshantering och utomhusbruk. Till skillnad från truckarna inom A-, B- och D-kategorin, som lämpar sig bäst för mer traditionellt arbete inom terminal, lager och logistik.

 • C2 truck - Hjullastare
 • C3a truck - Containertruck
 • C3b truck - Timmertruck
 • C4 truck - Sidlastare
 • C5 truck - Grensletruck
 • C7 truck - Teleskoplastare

Truckkort D

D

Truckarna inom D-kategorin används för att dra eller släpa en last bakom sig, hellre än att lyfta den. Truckarna är vanligt förekommande på exempelvis flygplatser och terminaler. Du har säkert sett en drag- eller flaktruck (D1) transportera resenärers bagage till och från flygplanet någon gång, eller kanske en Tugmaster (D2) som lastar/lossar en trailer vid hamnen.

 • D1 truck - Drag-/flaktruck
 • D2 truck - Terminaltruck/Tugmaster
truckkort från MGB

Truckkort pris

Priset för ett truckkort ligger mellan 1995 SEK - 2495 SEK.

Vi erbjuder alltid konkurrenskraftiga priser för såväl privatpersoner som företag. Priset för att skaffa truckkort varierar beroende på vilken stad du befinner dig i samt vilka behörigheter du är ute efter.

Du finner alla kommande kursstarter i samtliga städer via bokningsknappen nedan.

Till bokningssidan

Så fixar du ett truckkort

Hos oss är det smidigt att skaffa ett truckkort. Läs nedan om hur det går till.

1. Boka en tid

Boka tid för att ta truckkortet direkt via vår bokningssida.

2. Praktisk utbildning

Dag 1 genomförs den praktiska delen av din truckutbildning. Kom tillbaka gratis vid behov av extra träning på truckarna.

3. Teori online

Dag 2 genomförs den teoretiska delen online och på valfri plats. Gör om provet kostnadsfritt vid underkänt resultat.

4. Truckkort på väg

Vid godkända resultat i både teori och praktik levereras truckkortet inom 5 dagar. Kostnadsfri digital kopia via e-post om du har bråttom.

MGB Truckutbildning Göteborg, truckkort Göteborg

Var vill du ta ditt truckkort?

Vi erbjuder utbildning för truckkort på 5 olika orter i egna utbildningslokaler.

Finns inte er ort med? Oroa er inte. Våra instruktörer kommer gärna ut och utbildar på plats, oavsett var ni befinner er i landet.

 

Klicka på din stad i listan eller knappen nedan för att se våra kursstarter och boka en tid.

Boka tid

Boka utbildning

Klicka på knappen för att se alla planerade kursstarter i våra utbildningslokaler och för att boka en tid.

Se kursstarter och boka tid

Truckkurs företag

Som företag kan ni välja att boka in era anställda på ett schemalagt och öppet kurstillfälle, alternativt kontakta oss för en skräddarsydd lösning.

Företagssidan

MGB Truckutbildning Göteborg, truckkort Göteborg

Frågor om våra truckkort?

Längre ned på sidan finner ni svar på vanliga frågor om våra truckkort. Det går även bra att ringa eller skicka e-post.

Frågor och svar

Truckkort giltighetstid

Har truckkort giltighetstid? Ett truckkort har i regel ingen giltighetstid eller utgångsdatum, men det är allmänt rekommenderat att man uppdaterar kunskaperna var tredje till femte år. 

Fördelar med truckkort

Fördelarna med att ta ett truckkort är många, men framförallt är det ett krav om du ska köra truck på en arbetsplats i Sverige. Utbildningen utgör dessutom en bra och prisvärd merit på ditt CV. Det finns en hel del arbetsplatser som kräver att sökande innehar ett truckkörkort, trots att truckkörning inte utgör den huvudsakliga arbetsuppgiften. Ett exempel på detta är arbete inom livsmedelsbranschen eller i större butiker. Din huvudsakliga arbetsuppgift kan exempelvis innefatta försäljning, men med ett truckkörkort i handen kan du även vara behjälplig vid varuleveranser på lagret vid behov. Du blir helt enkelt mer anställningsbar genom att komplettera ditt CV med ett truckkort.

Vad kostar truckkort?

Ett truckkort kostar mellan 1 995 SEK och 2 495 SEK. Priset för att ta truckkort varierar beroende på var i landet du befinner dig.

Truckkort hur går det till?

För att ta truckkort måste du genomgå såväl teoretiska som praktiska studier. Hos oss sträcker sig kursen över två dagar. Den första dagen genomför du den praktiska delen och dag 2 genomför du teorin online på distans. Du får komma tillbaka gratis om du behöver träna mer.

Truckkort utan körkort

Det finns inget krav om att inneha ett körkort för personbil för att kunna ta ett truckkort. Innanför inhägnat område (arbetsplatsen) krävs det endast att du har genomgått en utbildning för truck samt att du innehar ett körtillstånd från arbetsgivaren. Om du däremot avser att köra truck på allmän väg (i trafik) måste du inneha minst ett AM-körkort eller B-körkort.

Krävs truckkort för att köra truck?

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om användning av truckar (AFS 2006:5) skall alla truckförare på svenska arbetsplatser ha genomgått såväl teoretisk som praktisk utbildning för att kunna erhålla ett körtillstånd för truck från arbetsgivaren. Det vanligaste sättet att påvisa för din arbetsgivare att du har genomgått en utbildning är genom uppvisande av ditt truckkort (utbildningsbevis).

Hur många truckkort finns det?

Det finns totalt fyra olika kategorier att ta truckkort för. Sammanlagt finns det 18 olika truckar inom kategorierna A, B, C och D. Inom lager och logistik (godshantering) är det vanligast att ta truckkort för A och B, medan C är vanligare för industriell godshantering. D-truckar återfinns ofta på terminaler och flygplatser.

Truckkort hur länge gäller det?

Det finns inget utgångsdatum för truckkort, men det är praxis att du validerar dina kunskaper senast var femte år. Vissa arbetsgivare kräver att du uppdaterar kunskaperna var tredje år.